søndag 11. april 2010

Sameland


Dette er Elvis. Han er kjendis! Han har vert med i filmen Kautokeino opprøret.
Her om dagen var vi med opp til "sameland". Vi fikk et godt innblikk i reindrift, og hvordan kulturen til samene er.
Vi måtte kjøre ca. 2 timer fra skolen. Og så var vi der, og ble vell møtt med 2 rein. En sky en, og kose-reinen "Otto. Navnet fikk han av lag nr. 6. Der jeg var så heldig å få være med. =)

Vi hadde rein-kjøring. På kjelke. Kommer ikke på navnet til den reinen som blir kjørt, til høyre der. Men han var en sprinter. I motsetning til Elvis. Elvis kunne holde ut i flere timer. Mens han her, bare satte i gang. Og den hunden der, bjeffet konstant, og dro igang reinen. Og så klart ble reinen lei, og både sparket og løp etter bikja. Hunden var en utrolig fin lapphund. Thomas fikk prøve å snørekjøre.

Reinen gikk fort de første meterne, ved å bli klasket på ræven. Og så stoppet den, og travet så vidt. Og det endte med at Thomas måtte dra reinen tilbake til start.
Jeg har funnet ut det, at rein er noen ordentlig kule dyr. De er så stae, og gjør akkurat som de vil. Har de ikke lyst til å gå til venstre, så gjør de ikke det heller. Utseendemessing, er de utrolig fine. Vi fant ut at de har kanin nese, og hovene ser ut som kanin ben, bare med litt større klør/negler. Hovene deres var merkelige. I steden for hovene til hester, eller kuer, eller noe annet, så ser det ut som 3 negler. To store som står rett ut og, ja...

Vi fikk også rebus-løp, på noe hvis. Jeg var på lag med Line, Andrea, Sverre og Niklas. Og så klart så vant vi! Og kom hjem med et reinskinn, sameflagg og et par horn fra et rein. Og så klart må vi trekke dette på alle sammen. Men synes reinskinnet bør trekkes på de som ikke har reinskinn. Men tror det ordner seg.
Så kom vi inn igjen, i lavvoen. Her var det en liten same, som hadde med seg tromme, og joiket for oss. Han fortalte oss det, at en same som joiket sin egen joik, ble som oftet tatt som en som likte seg selv veldig godt. Men siden det var oss, var det greit. Og så klart var alle med og joiket Sami Ednan.

Det var en utrolig fin dag, og nesten alle sov på bussturen hjem.

Ingen kommentarer: